fbpx

Fiat 124 AS Spider 1969

En tidig AS spider i bra skick. Bilen renoverades för ca 4-5 år sedan i kaross och inredning. Den fick då ett svart skinn på stolar och dörrsidor. Motorn renoverades förra året och den går mycket bra. Den fick då även en ny förgasare.

Den rullar på 15" Volumex fälgar med bra däck. Fin tygcab och nya mattor. Det är svårt att hitta en så tidig Spider i så bra skick som denna är. Det kommer snart mer bilder på bilen. Är du intresserad skicka en förfrågan. Bilen säljes för kunds räkning.

Varför skall man köpa en Fiat 124 Spider

 1. Mycket vacker bil med klassisk design från Pininfarina, men ändå relativt modern teknik för sin ålder.
 2. Du får mest klassisk sportbil för pengarna i prisklassen 50-120.000kr. Klart överlägsen MGB med piggare motorer, bättre väghållning, billigare delar och mycket mer körglädje. Triumph Spifire är ju ganska vacker att titta på men rysligt motorsvag och lite föråldrad teknik. TR6an är ju OK men kostar ganska mycket mer. Har jag missat någon? Om ni inte tror mig så läs testen mellan MGB, Porsche, Triumph TR6 och Fiat 124 som gjorts av Road and Track 124 Spidern fick där 48 poäng. Porsche 914 fick 22 poäng och TR6an fick 13 och MGB endast 1 poäng.
 3. Det är aldrig några problem att få tag i delar, och det finns massor av special och trimdelar om man göra sin Spider lite mer personlig. Och delarna är billiga.  Spiderpoint har katalog och priser online. www.spider-point.com Alla service delar som bromsklossar, brytare, luftfilter, oljefilter kan köpas hos Mekonomen eller Ad-center.
 4. Twincam motorn från 1600cc- 1995cc är en nästan outslitlig juvel som sällan ger ägarna några problem och den ger god kraft åt den ca 1000kg lätta Spidern. Med ett sportavgassystem blir det ett härlig musik bakifrån och ett sportluftfilter även framifrån vid gaspådrag. Med lite annat godis och det är inga problem att ta ut 150-170hk. Över 200hk med lite större ombyggnad av motorn och Guy Crofts steg 3 med turbo kan ge upp mot håriga 320hk.
 5. Spiders fram till 1983 har ett litet baksäte som barn eller hund kan åka. I min första Spider som var en 79a åkte vi 4 vuxna och min hund som är en Bordercollie. Okej det var lite trångt. Bälten bak finns inte i någon Spider men lagen säger att du får ha passagerare där så länge du anser att du kan framföra bilen på ett säkert sätt.
 6. Taket är mycket lätt att fälla upp och ner. Två spännen vid framrutan och sedan bara rakt bak. Detta kan utföras när man stannar vid ett rödljus. Bilen är vacker även med taket upp då de bakre sidorutorna i glas följer med ner i cabställningen.

Finns det inga nackdelar med en Spider?

 1. Rost har alltid varit ett problem för Fiat. Det är dock inte värre än engelska bilar som MG eller Triumph. Skärmkanterna bak och längst ner på framskärmarna precis efter framhjulen är de vanligaste ställena. De äldre modellerna kräver nogrannare kontroll, samt europa modeller.
 2. Dåligt skötta bilar. Just för att Spidern är så billig har de ofta haft ägare som slarvat med service och skötsel av bilarna.
 3. Då de flesta bilar gick på export till USA kan det idag vara svårt att hitta en Fiat eller Pininfarina Spider. I sverige finns ca 150-250 bilar. (Men vi jobbar på att det skall bli fler)
 4. Bilarna har ofta modifierats eller förskönats efter tidigare ägares tycke och smak. Detta är ju inget negativt så länge som man har samma smak som tidigare ägare.

OK, nu vet du varför du skall köpa en 124 Spider. Men varför skall du köpa den av oss?

 1. Vi har 10 års erfarenhet av modellen och kör dessa bilar dagligen. Vi vet vilka problem som är enkelt åtgärdade och vilka som gör att man bör stå över att köpa en bil. Vi erbjuder garanti på bilarna om någonting ändå skulle gå fel efter du köpt den av oss. Vi har alltid flera olika modeller hemma så att du kan prova dig fram om du är osäker på vad som är rätt för dig. Vi kan göra din bil personlig efter dina önskemål och budget.
 2. Om du är intresserad av någon av bilarna vi har till salu kan du skicka en intresseanmälan för att få en detaljerad beskrivning av skicket på bilen, historia etc tillsamans med en serie högupplösta bilder. På vissa bilar finns även en film. På detta sätt vet du vad du kan förvänta dig när du kommer för att provköra bilen. Hur många gånger har man inte gjort de där långa resorna till andra änden av Sverige för att höra en försäljare stamma, oj det rosthålet har inte jag sett!!!! och var kom den bucklan ifrån? Bortkastad tid och pengar för båda parter.
 3. Vi letar efter just 124 Spider bilar i nästan hela världen. De flesta finns ju klart i USA, men en hel del har hunnit komma på villovägar. Många ägare kontaktar oss när de vill sälja sin bil då de hittat vår hemsida. Men vi besiktigar många bilar för att hitta de som vi tycker är något att satsa på. För att alltid kunna erbjuda prisvärda bilar till våra kunder.

Så vilken modell är bäst för mig?

 1. 67-74 var perioden då utseeendet på Spidern var mest atraktivt tycker nog de flesta. Bilen hade de klassiska kromade stötfångarna med ribb eller nätgrill. Kromade ringar runt instrumenten och mindre ljudämpare som gav ett knattrigare sportigare ljud. 1400-1800cc motorerna bör varvas ganska bra för att uppnå full effekt. Original var bilens fjädrar i lagom höjd. Dessa bilarna är idag betydligt svårare att hitta i bra skick. Och priserna är ganska mycket högre i inköp. Under denna perioden fanns även en Abarth som idag kostar ca fyra gånger så mycket som en vanlig Spider.
 2. 74-79 var väl kanske den period då Spidern var minst attraktiv. (min uppfattning) På grund av alla avgaskrav i USA tappade motorerna kraft. Andra lagar i USA som infördes var att stötfångarna skulle tåla en krock på 5miles/h och att dessa måste sitta i en viss höjd. Då infördes den stora modellen av stötfångare som tillsammans väger mer än växellådan på bilen. Högre fjädrar monterades för att få stötfångarna i rätt höjd. Detta gjorde att bilarna såg lätt teränggående ut, vilket knappast klär en Italiensk sportbil. Det enda possitiva är nog att dessa karosser verkar rosta mindre än tidigare och senare. Det är i denna perioden man hittar de billigaste bilarna och det är priset som styr.
 3. 79-82 Äntligen kom spidern med BOSCH insprutning och då gick effekten upp till 105hk. Motorerna var nu på 2l och betydligt lättare att köra med effektkurvans höjdpunkt på ca 3-4000varv. Stolarna blev lite mer ombonade och dessa bilar kallades 2000 Spider i USA. Dessa bilar känns betydligt kraftfullare än ex en 1600 spider med 110hk.
 4. 82-85 Nu tog Pininfarina över hela produktionen. (tidigare hade de endast byggt karosserna som sedan fraktades till Fiat på speciella riggar för montering av motor etc) Därför heter dessa bilar endast Pininfarina. För många är det betydligt mer prestige i att äga en Pininfarina än en Fiat fast att det är samma bil. Stolarna förbättrades ytterligare här och ratten kom i lite bättre possition. Alla bilar som gick till USA hade skinn nu. Automatisk koffertöppnare, nya reglage som var samma som användes på Ferrari Testarossa.
Read 39691 times

Related items

 • Corvette C5 Targa
 • Cadillac Series 62 Convertible 1957
 • Mercedes 230SL 1966

Media

Sélectionner la langue

Poser une question
2000 caractères restants

Follow on Facebook

Classix by Schiebler Scandinavia AB

Adress: Scoutvägen 25
26193 Saxtorp, SWEDEN
Open by appointment ONLY
Tel: +46707658904
Vatnumber: SE5567933378
www.classix.se 
michael.schiebler@gmail.com 

Copyright © Classix by Schiebler Scandinavia AB. All rights reserved. Custom Design by Michael Schiebler